Hogyan válassz biztonsági IP kamerarendszert?

Útmutató az üzleti és lakossági kamerarendszerekhez

Amikor az ember biztonsági kamera vásárlás előtt áll, hamar rájön, hogy rengeteg különféle termék és szolgáltató közül kellene megtalálni a legmegfelelőbbet. Ez a megfelelő ismeretek hiányában szinte lehetetlen feladatnak tűnhet, ám aggodalomra semmi ok. Cikkünkben igyekeztünk a lehető legjobban körüljárni a témát, és választ adni minden felmerülő kérdésre.

Mi az az IP kamera?

Az IP-kamera egy olyan digitális kamera, amely az internetprotokollt (IP) használja adatátvitelre, és így egy IP-hálózatra kapcsolódva kommunikál a külvilággal, szemben a hagyományos biztonsági (CCTV) kamerákkal, melyek analóg jeleket továbbítanak (jellemzően koaxiális kábelen), és szemben a webkamerákkal, melyek bár digitális eszközök, de adataikat csak egy működő számítógépre képesek továbbítani, annak USB-portjára csatlakozva. (Forrás: Wikipédia)

Szükséged van biztonsági kamerára?

Az első és legfontosabb kérdés: vajon szükséged van biztonsági kamerára? Tisztázni kell, hogy magáncélra vagy üzleti felhasználásra szeretnél kamerát. Az mindkettő esetben közös, hogy mindegy, hogy céged vagy otthonod védelmére keresel megoldást, a biztonsági kamerarendszerrel nyugodtabbá teheted napjaidat.
A kérdés megválaszolásához érdemes azt is mérlegelni, hogy milyen szintű biztonsági rendszerre van szükség az adott épületben. Ha nem bízol a kutyában és a szomszéd néni éberségében, érdemes komolyabb megoldásokat választani. Míg okos érzékelőkkel nyomon követhető a nyílászárók mozgása, kamerák nélkül nem láthatod mi történik valójában. Mi így elsősorban a biztonsági kamerák telepítését javasoljuk a ház őrzésére.

Lakossági célú biztonsági kamera

Sajnos nem lehetünk mindig otthon és a nyaraló is üresen áll a nyári szabadságokat követően. Az ingatlanok akár hosszú időre is őrizetlenül maradnak és ez nem csak a vészterhes időkben nyugtalanító. Mára viszont számos olyan lehetőség áll rendelkezésre, aminek már csak puszta jelenléte is elrettentően hat, az aktív, jól működő rendszerek pedig nem csak a bűnmegelőzésben, hanem a bűnfelderítésben is fontos szerepet játszanak. 
Az otthoni kamerák emellett arra is kiválóan alkalmasak, hogy felügyeld gyermekeidet, nyomon kövesd háziállataidat.

Üzleti célú biztonsági kamera

Nehezen találunk olyan példát, amikor nem jöhet jól egy cégnek a biztonsági kamerarendszer. Egy megfigyelőrendszer telepítésével csökkentheted cégedben a lopás, betörés kockázatát, mindezek mellett távolról is felügyelheted a munkamenetet. A jól elhelyezett kamerarendszerrel növelhető a termelékenység, optimalizálhatók a gyártási folyamatok. 
A kamerák kifejezetten hasznosnak bizonyulnak üzleti vitás kérdésekben is, hiszen bizonyító erővel bírnak. Ilyen vitás helyzetek lehetnek akár a munkahelyi balesetek is, hiszen a felvételek egyszerűen visszanézhetők. 
Fontos érv még a kamerarendszer mellett az is, hogy használatukkal növelheted a vásárlói élményt. Egyrészt a vásárlók nagyobb biztonságban érezhetik magukat vásárlás közben, másrészt a felvételeket elemezve fejlesztheted a termékelhelyezést, ergonomikusabbá alakíthatod a vásárlói útvonalakat.

Ismerd meg a ZNET IP kamerarendszer-szolgáltatását!

Stabil megoldás, nehéz időkben!

Megbízható IP kamerarendszer szolgáltatás


Hány kamerára van szükséged?

A biztonsági kamerák száma elsősorban az adott ingatlan méretétől, a felhasználás céljától és a kívánt biztonság mértékétől is függ. Egy komplex térfigyelőrendszer megtervezéséhez szaktudásra és tapasztalatra van szükség, amit csak egy kamerarendszer szolgáltató tud biztosítani. A ZNET-nél egy szakmai csapat méri fel minden esetben, hogy az adott helyszínen hány db, és milyen típusú kamerával lehet elérni a kívánt célt. 

Lakossági felhasználás

Lakossági felhasználás esetében általában érvényes szabály, hogy a nagyobb biztonság érdekében a földszinten, a gyakran használt helyiségekben és a ki- és belépéshez használt helyiségekbe érdemes elhelyezni az eszközöket. A közlekedő folyósokon is javasolt kamerák telepítése, de a hálószobákban és fürdőszobában adatvédelmi és etikai szempontból erősen aggályos a kamera elhelyezése. 

Üzleti felhasználás

Hogy hány kamerára van szüksége vállalkozásodnak, azt csak egy alapos felmérés és az igények egyeztetése után lehet pontosan meghatározni. A kamerák száma annak függvénye, hogy pontosan milyen célból szeretnéd azokat használni, és mit szeretnél viszontlátni a felvételeken. Ha úgy érzed, cégednek kamerarendszerre van szüksége, keresd szakértékesítő kollégánkat, aki már a tervezéstől kezdve segít neked.

Mi a különbség egy biztonsági kamera és egy biztonsági kamerarendszer szolgáltatás között?

Amikor biztonsági kamerát keresel, néhány kérdést érdemes feltenni magadnak:

 • Magáncélra vagy üzleti célra keresel eszközt?
 • Csak egy konkrét eseményt szeretnél rögzíteni vagy folyamatos felvételre van szükséged?
 • Milyen gyakran kell hozzáférned és ellenőrizned a kamerarendszer felvételeit?
 • Szükséges, hogy a kamera egyéb tudással is bírjon, mint csupán a képrögzítés? Például rendszámfelismerés vagy egyéb rendszerekkel való összekötés.
 • Hol és milyen környezetben van szükség a kamerákra?

Ha csupán egy egyszerű kamerát szeretnél felszerelni, magad szeretnél gondoskodni annak üzembe helyezéséről és karbantartásáról, valószínűleg nem lesz szükséged egy komplex szolgáltatásra, csupán jó minőségű internetre, ami folyamatosan biztosítja a kamera működését.

Ha azonban nem szeretnél gondoskodni az éves karbantartásról, hiba esetén nem szeretnéd nyomozni a probléma forrását, ráadásul valóban profi rendszerre van szükséged, ami folyamatosan rendelkezésre áll, akkor bizony nem lesz elegendő csupán magát az eszközt megvásárolnod, egy kamerarendszer szolgáltatásra lesz szükséged. 

De mit is takar pontosan a kamerarendszer szolgáltatás? A ZNET Telekom-nál már a kezdetektől fogva segítünk az ügyfeleknek egy jól működő rendszert kiépíteni. A kamerák helyének és számának megtervezése, azok üzembe helyezése majd folyamatos karbantartása a szolgáltatás részét képezik. Emellett a szolgáltatáshoz jó minőségű internetkapcsolatot is biztosítunk, így a kamerák szünet nélkül készítik és tárolják a felvételt. A felvételeket azonban biztonsági és adatvédelmi okokból csak az ügyfél tárolhatja.

A kamerarendszer szolgáltatás előnyei tehát a következők:

 • A tervezéstől a kivitelezésig teljes szolgáltatást nyújt
 • Professzionális, gyakorlatban tesztelt eszközök használata
 • Távoli menedzselés a ZNET Telekom részéről
 • Karbantartási szolgáltatás (kamerák tisztítása, teljes kamerarendszer ellenőrzése)
 • Hiba esetén eszközök cseréje
 • Dedikált kapcsolattartó kérés és hiba esetére
 • Ügyfélszolgálat rendelkezésre állása
 • Egyszerű és gyors telepítés.

A ZNET által használt kamerarendszer előnyei:

 • Hálózati alapon történő távelérés.
 • Könnyű integrálás az informatikai hálózatba
 • Olyan helyen is telepíthető vezeték nélküli hálózat alkalmazásával, ahol nehezen kivitelezhező a kábelezés (természetesen az áramellátás itt is nélkülözhetetlen)
 • Kiváló képminőség és hangrögzítési lehetőség.
 • Titkosított kommunikáció (véd a lehallgatás és illetéktelen rácsatlakozás ellen).
 • Rugalmas bővíthetőség a kamerák számát illetően.
 • Hosszabb videórögzítési lehetőség a képtömörítési eljárásnak köszönhetően.
 • Fejlett szoftveres funkciók (például: e-mail értesítés kiemelt eseménynél).

A felvétel kulcsa a megbízható internetkapcsolat

De mit is ér a kamera, ha nem rögzíti a képet? Az IP alapú kamerarendszerek kulcsa a jó minőségű internetkapcsolat, a távoli eléréshez pedig a fix IP cím. A klasszikus, lakossági felhasználású internetkapcsolatokkal kisebb sávszélességben tudsz feltölteni és magas sávszélességben letölteni. A kameráknak épp az ellenkezőjére van szükségük: magas sávszélességű feltöltésre és folyamatos kapcsolatra, hiszen a képeket folyamatosan rögzíteniük kell, és továbbítani azt a tárhelyre.

Az ügyfeleinek ezért a ZNET egy kamerarendszerek számára kialakított internetcsomagot kínál.  A ZNET Smart Cam szolgáltatása a feltöltési irányba biztosít nagyobb sávszélességet, míg letöltési irányba kisebbet.

A szolgáltatás tartalmazza:

 • a távoli eléréshez szükséges fix IP címet,
 • 100%-ban garantált maximális sebességet,
 • nagy sávszélességű, időben és adatforgalomban korlátlan internetkapcsolatot.

A szolgáltatást akkor is igénybe veheted, ha már rendelkezel kamerával és csupán szeretnéd biztosítani a folyamatos működést

Milyen típusú kamerák közül választhatsz?

Dóm (dome) kamerák

A dóm kamerákat általában a mennyezeten helyezik el belterületen. A kisebb üzletekben,boltokban, ügyfélszolgálatokon alkalmazzák leggyakrabban.  Mivel a kamera viszonylag kis helyet foglal, ezért könnyen elhelyezhető. A látómező rögzített.

A dóm kamerák előnyei:
 • A kisebb üzletek beltéri megfigyelésére használható.
 • Beltéri használatra javasolt.
 • Mivel az ügyfelek nem tudják, hogy a kamera pontosan merre néz, nehezebb kijátszani/manipulálni a felvételeket.
A dóm kamerák hátránya:
 • A lencse a búra mögött helyezkedik el, a búra porosodhat, ezáltal romlik a képminőség
 • A ZNET a fenti okok miatt ritkán alkalmazza.
Turret biztonsági kamera típus

Turret kamerák

A turret kamerák a dóm kamerák továbbfejlesztett változatai. Az apró kamera egy gömbfoglalatban található, így könnyen állítható. A dóm kamerákkal ellentétben a turret kamera lencséje előtt nincs üvegburkolat, így az esetleges koszolódás kevésbé zavarja a felvételt. A látómező rögzített. A ZNET Telekom a dóm kamerák helyett jellemzően ezeket alkalmazza.

A turret kamerák előnyei:
 • kül- és beltéren is telepíthető,
 • kiváló a lakosság számára is,
 • sokféle modell elérhető a piacon,
 • rugalmas megoldás.

Csőkamerák

A legeltrejedtebb kültéri kamerák, de beltérben nagy területeken is jellemzően ezeket használjuk. Gyakorlatilag bármilyen tartószerkezetre felszerelhető: cső, fal szekrény, stb.

A csőkamerák hosszúkás, robusztus felépítésükkel már megjelenésükkel is elrettentően hatnak. Azonban mivel könnyen észrevehetőek, ezért hamarabb válnak a bűnözők célpontjává. A kamerák jellemzője, hogy látómezejük rögzített, ami konkrét pontok figyelésénél jelent hasznos megoldást.

A csőkamerák előnyei:
 • beltéren és kültéren is használható
 • gyári és kereskedelmi környezetben alkalmazható,
 • lakosság számára is alkalmas,
 • megjelenésével tekintélyt parancsol,
 • utcai térfigyelő kamerarendszereknél ezek a kamerák javasoltak

Rendszámfelismerő kamerák

A rendszámfelismerők jellemzően csőkamerák, melyeket egy plusz funkcióval látnak el.  Ahogy a nevében is szerepel, a rendszám felismerésére használható. A térfigyelő kamerarendszereknél jellemzően az autók nyomkövetésére használják, míg üzleti környezetben beléptetési rendszerekhez, kapunyitáshoz és forgalmi statisztikákhoz alkalmazzák. Ezek a kamerák fix pontot rögzítenek (rázoomolva a rendszámra).

Előnyei:
 • nagyobb biztonság
 • konkrét adatok rögzítése
Hátránya:
 • jóval költségesebb megoldás.

Forgatható dóm kamera (speed dome, PTZ kamera)

Ezek a forgatható kamerák (PTZ) a térfigyelő közegben a nagyobb tereknél használatosak. Akkor szükséges ilyen típusú kamerát telepíteni, ha van egy figyelő, aki szeretne körbenézni egy területen. A kamera 360 fokban forgatható és optikai zoommal ellátott, így a képe valós időben nyomon követhető.

Előnye:
 • 360 fokban körbe lehet vele tekinteni,
 • többszörös optikai zoommal ellátott,
 • automatizálható a forgás,
 • fixre is állítható.
Hátránya:
 • jóval költségesebb megoldás,
 • speciális tartó szükséges hozzá,
 • általában nehéz,
 • ha a kezelő véletlen egy rázoomolt területen hagyja, akkor a következő használatig értékelhetetlen eseményt rögzít.

Mitől függ a képminőség? Bővebben a felbontásról!

A videófelvételek legfontosabb paraméterei a képfelbontás és a látószög, melyek meghatározzák a képek minőségét, részletgazdagságát, képélességét. Nem árulunk el nagy titkot: minél nagyobb a megapixel, annál jobb lesz a felbontás.  Minél nagyobb a felbontása egy felvételnek, annál jobban kinagyíthatók a részletek, illetve annál inkább azonosíthatók a tárgyak, személyek és azok környezete. A látószög kiválasztásánál azt kell figyelembe venni, hogy mi a megfigyelni kívánt terület. Minél szélesebb a látószög annál nagyobb terület látható, viszont a tárgyak ebben az esetben távolabb kerülnek ugyan abból a távolságból. 
Ezen kívül persze mérlegelni kell a költségeket, valamint a tárolási módszert, hiszen minél nagyobb felbontású felvétel készül, annál nagyobb tárolási kapacitásra lesz szükség.

Normál látószögű biztonsági kameraNormál látószögű biztonsági kamera
Széles látószögű biztonsági kameraSzéles látószögű biztonsági kamera
Szuperszéles látószögű biztonsági kameraSzuperszéles látószögű biztonsági kamera

 

Mik azok a tényezők, amiket figyelned kell kameravásárlás során?

Ha már tudod, hogy mely kameratípusra van szükséged, tudnod kell, hogy mik azok a tulajdonságok, amelyekre érdemes figyelni. Az alábbiakban összeszedtük neked a legfontosabb tényezőket, amiket érdemes figyelembe venni a kamerarendszer vásárlás során.

Csatlakozás

Szükséges-e WiFi a kamerához? Ha igen, akkor az 2,4 GHz-es vagy 5GHz-es hálózaton működik? A legtöbb kamera manapság csak a 2,4 GHZ-es hálózatokat támogatja.

Áramellátás

Egy kamera lehet vezetékes és vezeték nélküli is. A kültéri kamerák működhetnek akár napelemmel vagy klasszikus, vezetékes áramellátással. Ha az utóbbiról van szó, úgy ellenőrizni kell, hogy a felszerelni kívánt helyen megfelelő-e az infrastruktúra: van-e megfelelő áram és internetelérhetőség?

Tartósság

Győződj meg róla, hogy a kamera idő- és időjárásálló! Az olcsóbb kamerák gyakran nem állnak ellen az időjárás viszontagságainak, így például a pornak és az esőnek. Ha bizonytalan vagy a választásban, kérj szakértői segítséget!

Videó minősége

A kamerák egyik legmeghatározóbb eleme a felbontás. A legtöbb kamera manapság 1080 p felbontással rendelkezik szemben a régebbi típusokkal, amik 720p HD felbontást ígérnek. A legkiválóbb kamerák viszont akár 2K-ban, sőt 4K-ban is képesek rögzíteni a felvételeket, ami sokkal jobb és részletgazdagabb felvételeket eredményez.

VDR

Mivel videóról van szó, ezért olyan tulajdonságokat is figyelembe kell venni, mint a VDR. A VDR tulajdonképpen egyensúlyba hozza a kép világos és sötét részeit.

Zoom

Bizony, a részletek nagyon fontosak, főleg, ha ezen múlik egy bűncselekmény felderítése. A kamerák nagyítási képessége ezért szintén nagyon fontos lehet. Az optikai zoom megléte épp ezért előnyös, mivel a kamerák képesek ráközelíteni a megfigyelni kívánt egységre. A digitális zoom hasonló funkciót takar, ám az optikai zoommal nagyobb felbontás érhető el.

Látószög

A látómező azt jelenti, hogy milyen széles a kamera felvétele. Minél nagyobb, annál szélesebb képet látunk, viszont annál távolabbra esnek a tárgyak ugyanarról a pontról. A felmérés és tervezés során a legfontosabb tényező a kamera látószöge.

Éjjel látó objektív

El tudod képzelni azt, hogy egy térfigyelőrendszer éppen éjszaka nem rögzíti a felvételeket? Nos, ha a biztonságot tartod szem előtt, a kamerádnak mindenképp rendelkeznie kell az éjjellátás képességével. Ezek általában infravörös érzékelők vagy ledes megvilágításúak lehetnek.

Hang

Gondold el, milyen elrettentően hathat, ha a bűncselekmény megkísérlése alatt a kamerából egyszercsak kiszól egy figyelmeztető hang? Vannak olyan kamerák, melyek beépített hangszórókkal rendelkeznek, így ez a funkció egy mobilalkalmazáson keresztül elérhető.

Tárolás és rögzítés

Két módon tárolhatóak a felvételek: helyben és a felhőben. A helyi tárolásért általában egy helyi rögzítő biztosítja. A rögzítő méretét a kamerák száma és a megfigyelni kívánt időszak hossza befolyásolja. Más esetekben SD kártyára is rögzíthet az eszköz. A másik eset a felhő alapú tárolás. Ilyenkor a felvétel egy szerverre töltődik fel, amihez a ZNET-nél szükséges előfizetés. A legjobb megoldás mégis az, ha a kamera egyszerre tárolja a felhőben és helyben is a felvételt, így mindig lesz egy biztonsági másolat a kamera képeiről.

Smart Home integrációk

A Smart Home megoldások az elmúlt években roppantul népszerűvé váltak. Háztartási célokra előnyös olyan kamerát választani, ami Google vagy MAC integrációval is rendelkezik, így az eszközt az Alexán és Google Asszisztensen keresztül akár hangvezérléssel is irányíthatod.

Mesterséges intelligencia

Ugyan a legtöbb kamera érzékeli a mozgást, nem mind tud különbséget tenni a mozgó objektumok között. A mesterséges intelligenciával rendelkező kamerák már képesek különbséget tenni az állatok, autók, más mozgó tárgyak, illetve az emberek között. A beépített arcfelismerőnek köszönhetően így a kamera csak akkor küld értesítést, ha idegen személy tartózkodik a megfigyelt zónában.

Megosztott hozzáférés

Sok esetben nem csak egy személy szeretné követni a kamera értesítéseit. A legtöbb alkalmazás lehetővé teszi, hogy több felhasználó is figyelje a biztonsági rendszert. 
Értesítések: Ugye te sem szeretnéd folyamatosan a felvételeket böngészni? Ha a biztonsági kamera szokatlan mozgást érzékel, elvárás lehet, hogy arról értesítést kapj. Ezért vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a kamera milyen értesítéseket küld majd alkalmazásodra!

Telepítés

Ugyan sok kamerát saját magad is telepíthetsz, a fentiek alapján, ha egy komplex rendszerre van szükséged, érdemes profi segítséget igénybe venni. Ezt javasoljuk nagyértékű ingatlanok, cégek, építkezések és önkormányzati térfigyelőrendszerek telepítése esetében is.

A kamerákkal kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket pedig az IP Kamerarendszerek – Gyakran Ismételt Kérdések című cikkünkben szedtük össze nektek.

Ahogy látható, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni egy biztonsági kamera megvásárlása során. Laikusként nehéz megtalálni a legjobb megoldást, épp ezért érdemes olyan szakemberek segítségét kérni, akik rutinnal és szaktudással rendelkeznek a témában. Nagy értékű ingatlanod és céged védelmére ezért érdemes szakmai segítséget igénybe venni. Kérd bátran a ZNET munkatársainak segítségét, és mi a tervezéstől az üzemeltetésig kísérünk téged, hogy megtaláld a számodra legjobb megoldást!

Közös hullámhosszon

Ismerd meg ügyfeleink történeteit!

Távközléssel az optimalizált folyamatokért - Kamera- és internetszolgáltatás a Pro-Moulding Kft-nél
Megbízható IP kamerarendszer-szolgáltatás
Swiss Post Solutions x ZNET Telekom
Nagykanizsai térfigyelő rendszer

Üzletkötőink

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban keresse bizalommal!

2022.12.08