Így érdemes mérni az internet sebességét

Tippek és trükkök a sebességmérésről

A neten számos sebességmérő közül választhatsz, de a sebességmérésnél nem mindegy, hogy milyen eszközzel mérsz. Most néhány tippel segítünk, hogy pontosabb képet kaphass az internet sebességéről.

A neten számos sebességmérő közül választhatsz, de a sebességmérésnél nagyon fontos, hogy olyan eszközzel mérj, ami hazai szerveren üzemel. A legjobb, ha a saját szolgáltatód által javasolt applikáción tesztelsz vagy a speedtest.hu oldalt használod. Ezek a sebességmérők valós eredményt fognak mutatni, hiszen nem egy távoli ország szerverein üzemelnek.

Számtalan oka lehet annak, hogy ellenőrzöd a sebességedet. Ilyenek például:

 • szeretnéd tudni, hogy mekkora sebességgel netezel, megvane a garantált sávszélességed
 • nem vagy megelégedve a hálózatoddal és szeretnéd ellenőrizni a sebességet.
 • fejlesztenéd az otthoni hálózatodat, és szeretnéd megismerni a jelenlegi kapacitásaidat.

Van néhány lépés, amit mindenképp érdemes végrehajtanod a tesztelés során, hogy valós eredményt kapj. Ne felejtsd el, hogy a garantált sávszélesség és a csomagban foglalt sávszélesség között különbség van. Általában igaz az, hogy minél nagyobb sávszélességet vásárolsz, arányaiban annál kisebb a garantált sávszélesség is. A garantált sávszélességet ellenőrizheted a szerződésedben, ahol rögzítve vannak a szolgáltatás feltételei. A lakossági csomagoknál nem fogsz találni 100%-os sávszélesség garanciát, ez jellemzően csak az üzleti szolgáltatásoknál elérhető.

Haladjunk tehát végig a lépéseken:

 1. Ellenőrizd a kábeleket a modemben vagy PoE adapterben

 2. Ha wifi-n szeretnél tesztelni, akkor gondoskodj róla, hogy csak az adott eszköz használja a netet. A többi készüléked (pl telefon, tablet, tv) csatlakoztasd le a hálózatról.

 3. Egyszerűbb, ha közvetlenül kábelen tesztelsz. Az internetkábelt csatlakoztasd a gépedhez.

 4. Teszteld le a sebességed a speedtest.hu-n vagy az általad választott szerveren. Ügyelj rá, hogy csak a sebességmérő oldala legyen épp megnyitva.


Mit fogsz látni a sebességmérés eredményénél? 

Alapvetően egy sebességmérő 4 féle adatot mutat meg neked biztosan. Ezek a következők:

 1. a letöltési sebesség
 2. a feltöltési sebesség
 3. a ping
 4. és a jitter

A letöltési sebesség azt jelenti, hogy egy másodperc alatt hány megabitet tudsz letölteni. A feltöltés pedig, hogy hány megabitet tudsz feltölteni. Hacsak nem szimmetrikus internetcsomagot választasz (ez jellemzően csak az üzleti szolgáltatásoknál érhető el), a le- és feltöltésed nem lesz ugyanakkora.

A ping jelentése, hogy mekkora a válaszadási idő. Ezt úgy képzeld el, hogy ha elküldöd az adatcsomagod, arról a fogadónak kell egy visszajelzést küldenie.

A hálózat sebessége a forgalomtól függően nem egyenletes. A jitter azt mutatja meg neked, hogy mennyire ingadozik a válaszidő.

Ha meg vagy elégedve a mért sebességgel, akkor nincs is további tennivalód.

Ha azonban úgy érzed, hogy lehetne többet kihozni még a hálózatodból, akkor van néhány tippünk, ami a segítségedre lehet.

 • Ha WIFI-n teszteltél, akkor mindenképp próbáld meg kábelen is. Sok wifi eszköz alacsonyabb kapacitással működik, korlátozva van a sebesség. Ha kábelen magasabb sebességet érsz el és szükséged van a jelenleg mért nagyobb sávszélességre, úgy neked érdemes direkt, kábelen keresztül internetezned.
 • Ha van lehetőséged rá, bővítsd nagyobb sávszélességre a csomagod.
 • Ellenőrizd a routered, hogy milyen sebességre képes. Érdemes lehet beruházni egy nagyobb kapacitású routerre, ami jobban kiszolgálja az igényeidet. A lakossági felhasználók körében népszerű olcsóbb routerek jellemzően kisebb teljesítménnyel is működnek.
 • Ha WIFI-n netezel, figyelj arra, hogy megfelelő helyen legyen elhelyezve az eszköz. A legideálisabb, ha olyan helyen van rögzítve, ahol nincs körbevéve falakkal vagy bútorral. A ház tágasabb helyiségei ideálisak lehetnek, de arra is gondolj, hogy hol használjátok a legtöbbet a hálózatot és hol van a nagyobb sebességre a leginkább szükség.
 • Vannak úgynevezett jelerősítő vagy más néven jelismétlő készülékek, amelyek segítenek abban, hogy a WIFI nagyobb hatótávolságon elérhető legyen. Érdemes egy nagyobb lakásban akár egy ilyen készülékre is beruháznod.
 • Továbbá korlátozhatod a csatlakozó eszközök számát is. Ha kevesebb eszköz csatlakozik az adott hálózatra egyszerre, akkor jobban ki tudjátok használni a csomagotok tartalmát is.

Mi az, ami befolyásolhatja még az internet sebességét? 

Számtalan olyan tényező lehet, ami befolyásolhatja az interneted sebességét. Ezeket nem feltétlenül fogod látni a sebességmérő adatai között, de érdemes tájékozódnod a témában. Érdemes követni a blogot, mert később még ezekről is fogunk írni.

2024.06.13