Fenntartható távközlés a ZNET Telekomnál

„Csak annak van értelme, amit fenn is lehet tartani”

Az internet lehet zöld. Vagyis nemcsak, hogy lehet: kell, hogy zöld legyen. A kiszámíthatatlan gazdasági, környezeti és politikai körülmények között elengedhetetlen, hogy a szakma szereplői foglalkozzanak a fenntartható internettechnológia kérdéskörével. Zuber Gyula, a ZNET Telekom tulajdonosa szerint „csak annak van értelme, amit fenn is lehet tartani”. Ő osztotta meg velünk, hogy pontosan mit is jelent a távközlési szolgáltatónak a környezettudatos technológia fejlesztése és alkalmazása.

Környezettudatos internet. A ZNET élen jár a fenntartható megoldásokban a hazai távközlési piacon. Miért kezdtetek el a zöld internettel foglalkozni?

A cégpolitikánk fontos része a zöld szemlélet és ez a technológiai fejlesztésekben mindig megmutatkozott. Már a 2000-es évek óta foglalkozunk energetikai fejlesztésekkel, az utóbbi években pedig a zöld energiát is felhasználjuk. Azt gondolom, hogy a mai időkben, amikor jelentős energiaáremelkedéssel, globális felmelegedéssel és rengeteg további bizonytalansági tényezővel találjuk szemben magunkat, akkor minden lehetőséget ki kell használni, hogy felelős szolgáltatóként minél inkább környezetbarát módon működjünk.

Jelenleg mik a fő irányvonalak?

Jelenleg főleg szolárrendszereket fejlesztünk adóállomásainkhoz. A napelemes ellátásnak kettős célja van: csökkenti az energiaköltségeinket és növeli áramkimaradás esetén az akkumulátoros áthidalási időt. Az állomáson telepített napelemek úgy vannak méretezve, hogy amit megtermelnek, azt rögtön fel is tudjuk használni. Egyszerűen fogalmazva: ha süt a nap, akkor az állomás nem vesz fel áramot, de este, illetve borús időben a hagyományos, 220-as rendszeren keresztül működik. Így jelenleg az adott állomás energiafelhasználásának 1/3-át biztosítják.
Az állomás akkumulátorait tehát nem az energiatárolásra, hanem az áthidalási idő biztosítására használjuk. Épp ezért a napelemeknek az energiahatékonyság mellett van egy nagyon fontos hozadéka. Mivel az áthidalási idő megnő, az akkumulátorok élettartama is hosszabb lesz. Ezzel tudjuk csökkenteni a gyakori cseréből adódó  környezetterhelő hatást.

"Csak annak van értelme, amit fenn is lehet tartani." 

Zöld távközlés a ZNET Telekomnál

Létezik 100%-ban napelemes megoldás?

Korábban kísérleteztünk a 100%-ban megújuló, vagyis nap- és szélenergiával működtetett állomásokkal is, de ezeket meg kellett szüntetnünk, mert az üzemeltetésük nehézkes és költséges volt. Sajnos a napi ciklusban használt akkumulátorok gyorsan elhasználódnak, így ez a megoldás sem gazdaságilag, sem környezetvédelmi szempontból nem volt fenntartható.
A napelemes megoldás már kizárólag kiegészítésként működik.  Jelenleg Becsehelyen, Győrhegyen és Keszthelyen vannak napelemes adóállomásaink. Mindig tanulunk újat, például Győrhegyen már két irányban áll a napelem.

Sok külföldi példáról lehet olvasni, ahol az adatközpontok energiáját hasznosítják egyéb célokra, így például sörfőzdék üzemeltetésére. A ZNET esetében elképzelhető ilyen a jövőben?

A mi helyzetünk ettől különbözik, mert szemben a nagy külföldi szolgáltatókkal nekünk nem egy helyen van szükségünk nagy mennyiségű energiára, hanem sok helyen kevésre. Tehát a rendszereink alapvetően kisebb energiafogyasztással bírnak, így az adóállomásaink fenntarthatóbbá tétele számunkra fontosabb cél.

Szerinted miért fontos a fenntartható internethálózat fejlesztése?

Csak annak van értelme, amit fenn is lehet tartani. Például egy hagyományos kábeltévé hálózat rengeteget fogyaszt, sokkal nagyobb az energiaigénye, mint egy vezeték nélküli hálózatnak. Az energiaárak emelkedése így például sokkal kevésbé érint minket, mint a kábeles szolgáltatókat, hiszen mi jóval kevesebb áramot fogyasztunk. 
A fogyasztói társadalom helyett mi a tartós megoldásokra helyezzük a hangsúlyt. Úgy építkezünk, hogy hosszú távon gazdaságosak maradjunk.

Mi a jövő? Minden állomáson lesz napelem?

Sajnos ez nem lenne reális cél, hiszen vannak olyan állomásaink, ahol olyan kicsi az energiafogyasztás, hogy nem lenne értelme egy ilyen beruházásnak. Máshol műszakilag nem alkalmas a helyszín arra, hogy telepítsük. . Viszont a saját tulajdonú állomásainkon, ahol a paneleket megfelelően el tudjuk helyezni és emellett az energiafogyasztás indokolttá teszi a napenergia hasznosítását, ott a jövőben is szeretnénk folytatni a fejlesztéseket. 

 

Közös hullámhosszon

A megbízható internet technológiája

"Itt nem lehet hiba" - DTV x ZNET Telekom
Teljes sávszélességgel a győzelemért - DVSC SCHAEFFLER X ZNET TELEKOM
Terepszemle: Elkészült a debreceni optika
Digitális TV vs. IPTV - Milyen a felhasználói élmény?
Digitális TV vs IPTV - Mi a különbség a telepítésben?
Mennyire megbízható a ZNET mikrós nete?
Milyen messze lát a ZNET mikrós nete?
Mivel jár a mikrohullámú internet bekötése?
Téged könnyű átverni? - Pro tippek adathalászat ellen
Mi újság Fonyódon? - Körbejártuk: ezt kell tudnod az optikai internetről
Kamu oldal? Adatlopás? -  Netezz tudatosan! Így védd meg magad az adathalászattól!
Vigyázat, hackerek! A te routered biztonságos? - Profi tippek a router és otthoni hálózat védelméhez
Jelszó Titkok: Tomi profi tippjei az erős jelszavak létrehozásához és kezeléséhez
Élő közvetítés a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a ZNET Telekommal - IBCC 🐟
Gigabites száguldás - Így működik a ZNET optikai hálózata
,,Csak annak van értelme, amit fenn is lehet tartani" - Fenntartható távközlés a ZNET Telekomnál
Érkezik az optikai hálózat Debrecenbe
Távközléssel az optimalizált folyamatokért - Kamera- és internetszolgáltatás a Pro-Moulding Kft-nél
Megbízható IP kamerarendszer-szolgáltatás
Válságban is stabilan
Mosonmagyaróvár x ZNET Telekom
Csúcstechnológia a távközlésben

2024.06.13